Hormesys

[Hor·mee·sis] 

Waar komt de naam vandaan? Hormesys vindt zijn oorsprong in het begrip ‘hormese’ of ‘hormetische stress. Dit concept omvat het principe van gezonde stress.

“Comfortabel is prettig, maar vaak wat anders dan gezond”

Stress bestaat in verschillende vormen. Chronische stress is bekend vanwege de vele problemen die het met zich meebrengt en het is iets waar we in de samenleving steeds vaker mee te maken hebben. Naast chronische stress bestaat er ook acute stress, een kortdurende vorm zoals een uur sporten of een koude douche nemen. Door bewust gebruik te maken van deze vorm en ons lichaam voor een korte tijd te ‘prikkelen’, kunnen we ons lichaam veerkrachtiger en gezonder maken. Het mooie hiervan is dat het ons helpt om uit de chronische stress te komen, doordat we meer in verbinding komen met ons lichaam.

Langdurige stress of juist het gebrek aan stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Het streven is om je lichaam optimaal te belasten, niet te weinig en niet te veel, om gezond en fit te blijven. Dit betekent niet dat je de hele dag in de stoel moet blijven zitten of juist extreem veel moet gaan sporten, maar om de juiste dosis te vinden om jezelf gezond te houden.

Voordelen van hormetische stress: het verminderen van ontstekingen, het ondersteunen van de eliminatie van gifstoffen, het repareren van DNA, het bestrijden van oxidatieve stress, het herstellen van schade op cel niveau en het verminderen van het risico op kanker.